Bel: 035 – 88 77 257 | 24hr storingsdienst | Email: info@hotmeltservice.nl 


Hotmelt lijm apparatuur ITW Dynatec

Hot melt EVA en PO

Hotmelt lijmen zijn in het algemeen een lijm met 100% vaste stof op basis van thermoplastische polymeren. Ze zijn vast bij kamertemperatuur en worden geactiveerd bij verwarming boven hun verwekingspunt, in welk stadium ze vloeibaar zijn en kunnen dan in vloeibare toestand worden verwerkt. Na het aanbrengen kan de hot melt het materiaal “benatten” en bij het samenbrengen van de materialen te gaan stollen. Bij het stollen keert de hot melt terug naar de fysieke toestand die structurele integriteit heeft en dan als bindmiddel fungeert. De kleefstof wordt aangebracht door extruderen (coaten), walsen of spuiten en nog in warme toestand de materialen te verbinden.

Verschillende polymeren

De verscheidenheid aan polymeren voor hot melt lijmen is zeer breed en omvat zowel natuurlijke als synthetische polymeren. De relatief hoge viscositeit van het “gesmolten plastic” maakt deze lijm zeer geschikt voor poreuze en open substraten. Deze materialen zijn moeilijk te verlijmen met standaard lijmen zoals watergedragen lijmen en oplosmiddelen lijmen. De belangrijkste eigenschap van hotmelts is meestal dat deze bij het afkoelen zeer snel hun interne sterkte opbouwen, waardoor een snelle assemblage en verdere verwerking mogelijk is. Hotmelts op basis van thermoplastische polymeren kunnen herhaaldelijk worden verwarmd om te smelten en daarna ook weer afkoelen.

Warmtebestendigheid

 Thermoplastische hotmelt heeft een beperkte temperatuurbestendigheid bovendien heeft het de neiging om te kruipen, dit komt extra tot uiting wanneer hot melt wordt  blootgesteld aan continue spanning of verhoogde temperaturen. Hot melts worden juist ook als heat seal ingezet voor reactiveren oppervlakken.

Toepassingen

Hotmelts worden in voor veel verschillende toepassingen in de industrie gebruikt. Met name verpakkingsindustrie (productie van verpakkingen van papier, karton en golfkarton) maakt graag gebruik van de snelle afbindtijd, of “droogtijd” van hotmelt lijmen. Hotmelts worden ook gebruikt in de grafische industrie voor ruglijmen van boeken, in de textielindustrie, in de witgoed industrie voor de assemblage van apparaten in de schoenindustrie voor het lijmen van bijvoorbeeld schoenzolen. De houtverwerkende industrie gebruikt hotmelts voor kantenbanden en lamineertoepassingen. De auto-industrie maakt gebruik van hotmelts voor tal van toepassingen, waaronder het verlijmen van isolerende en dempende materialen, het verbinden en afdichten van koplampen in metalen frames en voor wieldoppen. De elektronica-industrie maakt ook gebruik van hotmelts, bij het ingieten van elektronica of vastzetten van bedrading aan de behuizing.

Contactformulier    nl_NL_formalDutch